Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 08:51

Σκύλος και γυμναστήριο...

Πολλές φορές στην εκπαίδευση χρησιμοποιώ το παράδειγμα του γυμναστηρίου. Λέω δηλαδή οτι όταν δούμε ένα καλογυμασμένο κορμί ενός άντρα ή μιας γυναίκας , δεν πρέπει να πούμε ''...σε ποιό γυναστήριο πάει , για να πάμε και εμείς..'' αλλά πρέπει να σκεφτούμε ''..πόσο χρόνο και τι προσπάθεια κατέβαλε αυτός για να κάνει αυτό το σώμα..''

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην εκπαίδευση του σκύλου. Όσο θα γυμναστεί κάποιος που απλά θα γραφτεί στο καλύτερο γυμναστήριο, θα πάρει τα καλύτερα παπούτσια και φόρμες αλλά δεν πηγαίνει στην προπόνηση, τόσο αντίστοιχα θα εκπαιδευτεί και ένας σκύλος του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν ασχολείται καθόλου με την εκπαίδευση του σκύλου του.

Στο παράδειγμα του γυμναστηρίου ο σκύλος είναι το κορμί και η φυσική μας κατάσταση. Έχει δηλαδή όρια, έχει συγκεριμένες αντοχές και δυνατότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τον ρόλο του εκπαιδευτή έχει ο γυμναστής. Αυτός δηλαδή που θα μας δώσει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο στις δικές μας δυνατότητες, στην δική μας ηλικία, στους δικούς μας στόχους, αυτός που θα μας επιβλέπει κάνοντας μας τις απαραίτητες διορθώσεις.

Όταν λοιπόν θα δούμε έναν ιδιοκτήτη με έναν ισσοροπημένο σκύλο, που κάνει μια ξεκούραστη βόλτα (και όχι σκί) χωρίς τραβήγματα και φωνές , θα πρέπει να σκεφθούμε ''...πόσο χρόνο αφιέρωσε αυτός με τον σκύλο του..''

Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν άπαντες οτι ένας εκπαιδευτής απο μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Σχεδόν τίποτα. Ο εκπαιδευτής κατα κύριο λόγο εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη να συνεργαστεί με τον σωστό τρόπο με τον σκύλο του.

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

Κ9 Doorways DogTrainers School