Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2016 05:52

ΦΟΛΑ. Αλήθειες και ''ψέματα'' για την εκπαίδευση του σκύλου.

Το σύνολο των ανθρώπων που με έχουν επισκεφθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ζητούν απεγνωσμένα μια λύση στον κίνδυνο της φόλας. Η έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη των ανθρώπων να προστατεύσουν τον τετράποδο φίλο τους από αυτή την εγκληματική πράξη που πολλοί  "άνθρωποι’’ πραγματοποιούν σαν κοινοί εγκληματίες.

Πώς αλλιώς άλλωστε θα χαρακτήριζε κανείς, όλους όσους σκοτώνουν αθώες ψυχές όχι με την μυϊκή τους δύναμη , αλλά εκμεταλλευόμενοι την φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου να τρώει από το χώμα οτιδήποτε μπορεί να φαγωθεί. Δόλια , άνανδρα και κυρίως δειλά, επισκέπτονται κάποιοι τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και προμηθεύονται το δηλητήριο , μέσα στο οποίο βουτάνε ένα κομμάτι κρέας και το πετάνε στην αυλή του γείτονα για να ‘’ηρεμήσουν’’ από τα γαυγίσματα…

Αυτό το άρθρο δεν θα είναι όπως τα άλλα που κατά καιρούς έχουμε όλοι διαβάσει σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Θα αναφερθώ, με κάθε κόστος, σε δεδομένα που ίσως ‘’ενοχλήσουν’’ κάποιους φιλόζωους αλλά και αρκετούς συναδέλφους εκπαιδευτές. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω όλους να καταλάβουν πώς φτάνει στο σημείο κάποιος να ρίξει μια φόλα, πώς μπορούμε αυτό να το αποφύγουμε και αν πραγματικά μπορεί να εκπαιδευτεί ένας σκύλος να μην φάει ένα λουκάνικο (βουτηγμένο σε δηλητήριο) όταν ο ιδιοκτήτης απουσιάζει.

Χρησιμοποιώντας πάντα τον ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ και ξεκινώντας με αυτοκριτική θέλω να προβληματίσω όλους όσοι έχουν σκύλους ή είναι σε σκέψη να υιοθετήσουν ένα κουτάβι. Πώς θα σας φαινόταν αν την ώρα που κοιμόσασταν ο σκύλος του γείτονα γαύγιζε ασταμάτητα?

Πως θα αισθανόσασταν αν την ώρα που κοιμίζατε το παιδί σας, ο σκύλος του επάνω ορόφου ξεσήκωνε με τις φωνές του ολόκληρη την πολυκατοικία;

Θα σας ήταν ευχάριστο να παίζει το παιδί σας στο απέναντι παρκάκι και να υπάρχουν παντού ακαθαρσίες ;

Θα ήταν ευχάριστο αν το ασανσέρ της πολυκατοικίας σας ήταν συνέχεια με ‘’ούρα’’ του σκύλου του γείτονα;

Βάζω ρητορικά τα ερωτήματα αυτά για να δείξω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που έχουμε σκυλιά , είναι να μην ενοχλούμε ποτέ τους ανθρώπους που μένουν δίπλα μας, πάνω μας, κάτω μας ή απέναντί μας. Η απόφαση μας να υιοθετήσουμε έναν σκύλο δεν πρέπει επ΄ουδενί να επηρεάσει την ηρεμία των γειτόνων μας. Έχω πολλές φορές βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να τρώω σε μια ταβέρνα και να είναι απέναντί μου κάποιος με τον σκύλο του και να μην έχει ηρεμία. Να γαυγίζει, να κλαίει, να πηδάει επάνω στο τραπέζι και πολλά άλλα δυσάρεστα. Έχω δει σκύλο να λερώνει μπροστά σε εμπορικό κατάστημα και ο ιδιοκτήτης αμέριμνος να συνεχίζει την βόλτα του. Έχω δει σκύλο που η επιθετικότητα του , απαγορεύει παιδάκια να παίξουν στις κούνιες. Έχω δει σκύλους που βγαίνουν από το σπίτι , κυνηγάνε ποδηλάτες, μηχανάκια, αυτοκίνητα και πεζούς οι οποίοι απλά κάνουν τη βόλτα τους.

Μη μου πείτε ότι δεν τα έχετε δει και εσείς; Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι όλα αυτά επιτρέπονται; Και αν εμείς που έχουμε σκυλιά , όλα τα παραπάνω μας ενοχλούν, πόσο άραγε παραπάνω ενοχλείται κάποιος που δεν έχει σκύλο ή δεν γουστάρει ρε αδερφέ τα σκυλιά;

Θα μου πείτε τώρα, δικαιολογεί κάτι από τα παραπάνω την εγκληματική ενέργεια της φόλας; Σαφώς και όχι! Όπως δεν δικαιολογείται κάποιος να μας ανοίξει το σπίτι για να κλέψει άλλωστε. Αλλά αν αφήνουμε ανοικτές τις πόρτες ή αφήνουμε τα κλειδιά έξω από την εξώπορτά μας δεν προκαλούμε την τύχη μας; Γιατί εκεί παίρνουμε τα μέτρα μας και κλειδώνουμε , βάζουμε συναγερμό; Γιατί ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε ανάμεσα σε κινδύνους, σε εγκληματίες και γενικά σε ανθρώπους που μπορούν να παραβιάσουν τις ελευθερίες μας. Έτσι λοιπόν και τα σκυλάκια μας θα πρέπει να τα μάθουμε να μην ‘’ προκαλούν’’ την τύχη τους. Το πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε σωστοί ‘’σκύλο -γονείς’’ είναι να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να μην έχει υπερβολικό γαύγισμα, να μην τον αφήνουμε να τριγυρνάει μόνος του έξω από το σπίτι μας ενοχλώντας κάθε περαστικό, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του όταν λερώνει, να μην τον έχουμε σε ένα μπαλκόνι ‘’παρατημένο’’ δημιουργώντας προβλήματα θορύβου και υγιεινής σους γείτονές μας, να του δώσουμε την κατάλληλη εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορούμε να τον παίρνουμε μαζί μας σε διάφορες δραστηριότητες μας χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω.

Αν εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας λοιπόν , όχι στο να μην τρώει από άλλους, αλλά να μην ενοχλεί τους άλλους, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να αποφύγουμε τον κίνδυνο κάποιος εγκληματίας να σκοτώσει το σκυλάκι μας.
Ας αναλύσουμε τώρα ποιος είναι αυτός που πετάει την φόλα στον σκύλο ενός ιδιοκτήτη. Ποιος είναι αυτός που ρίχνει ένα δηλητηριασμένο μεζεδάκι στο μπαλκόνι ή στον κήπο ενός ιδιοκτήτη για να σκοτώσει τον σκύλο του. Πιστεύετε ότι ξεκινάει κάποιος από το σπίτι του, πηγαίνει 10 χιλιόμετρα μακριά, βρίσκει ένα σκύλο σε μια μονοκατοικία και πετάει μέσα τη φόλα; Σαφώς και όχι.

Την φόλα την ρίχνει στις περισσότερες περιπτώσεις ο γείτονας. Ο απέναντι, ο δίπλα, ο πάνω, ο κάτω που λέγαμε και πριν. Σίγουρα υπάρχουν και οι ‘’ανώμαλοι’’ που ρίχνουν φόλες σε ολόκληρα τετράγωνα, αυτοί όμως κυρίως στοχεύουν στα αδέσποτα σκυλάκια και αυτό είναι ακόμα πιο τραγικό (Θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο όμως για τα αδέσποτα γιατί είναι κάτι που πραγματικά πονάει και χρήζει περεταίρω ανάλυσης) , την ‘’στοχευμένη’’ όμως φόλα στον σκύλο μας την ρίχνει, τολμώ να πω , πάντα ο γείτονας.

Αν δεχτούμε το παραπάνω η εκπαίδευση του σκύλου μας σε ένα Πρόγραμμα Βασικής Υπακοής μειώνει πολύ τις πιθανότητες να ενοχληθεί και παράλληλα να ενοχλήσει κάποιος το σκυλάκι μας. Πιστέψτε με , όσο εγκληματίας είναι κάποιος που ρίχνει μια φόλα σε ένα σκύλο που γαυγίζει όλο το βράδυ σε ένα μπαλκόνι, είναι και ο ιδιοκτήτης που δεν κάνει κάτι για αυτό και έχει παρατημένο τον σκύλο του, χωρίς να εκτονώνεται, χωρίς εργασία, χωρίς καμία εκπαίδευση και να ξεσηκώνει την γειτονιά.

Πάμε τώρα να πούμε κάποιες αλήθειες αλλά και κάποια ψέματα για την εκπαίδευση του σκύλου στην φόλα. Πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτές υπόσχονται προγράμματα εκπαίδευσης που αποτρέπουν όπως λένε, τον σκύλο από το να φάει κάτι από ξένους ή από το πάτωμα.
Εκπαιδεύεται ένας σκύλος να μην τρώει από άλλους; Ναι εκπαιδεύεται . Με απόλυτη επιτυχία θα συμπληρώσω , όταν ο χειριστής είναι παρόν και με καλό ποσοστό επιτυχίας όταν αυτός απουσιάζει.
Μπορεί να εγγυηθεί κάποιος εκπαιδευτής ότι μετά την εκπαίδευση για φόλα , δεν θα φάει ο σκύλος μας 100% ΠΟΤΕ από το πάτωμα ή από ξένο χέρι; Όχι δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Γιατί πολύ απλά ότι και να μάθουμε τον σκύλο, πάντα υπάρχει η περίπτωση να ‘’σπάσει’’ μια εντολή , κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Όπως δηλαδή μπορεί στην εντολή ‘’Μείνε’’ υπάρχει μια πιθανότητα να την σπάσει, έτσι και στην εκπαίδευση για φόλα υπάρχει πιθανότητα να φάει ένα ζουμερό μπιφτεκάκι, όταν εμείς απουσιάζουμε….

Μήπως κατά την εκπαίδευση για φόλα , χρησιμοποιούνται ‘’βίαιες’’ μέθοδοι; Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το τι σημαίνει βία. Για κάποιους ένα χαστούκι στον σκύλο είναι βία , για άλλους δεν είναι. Για εμένα προσωπικά είναι βία. Για άλλους όχι γιατί λένε ότι έτσι θα του σώσουμε τη ζωή.
Τι κάνουμε τελικά; Σας μπέρδεψα;
Πάμε να τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν.
Α) Προτείνω όπως καταλάβατε την Βασική Υπακοή σε κάθε σκύλο, έτσι ώστε να έχουμε έναν ισορροπημένο φίλο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα σε κανέναν.

Β) Προτείνω επίσης την μη εκπαίδευση του σκύλου για φόλα, γιατί θεωρώ ότι για να έρθει ένα αποτέλεσμα , απαιτούνται μέθοδοι όχι πολύ καλές .

Γ) Προτείνω την χρήση κλειστού κυκλώματος (κάμερες) ή έστω την χρήση μιας ψεύτικης κάμερας , η οποία θα είναι φανερή στον επίδοξο εγκληματία. Επειδή είπαμε ότι την φόλα την ρίχνει ο γείτονας, πιστέψτε με ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ αν δει ότι υπάρχει μια κάμερα ασφαλείας που θα τον καταγράψει. Αυτός που ρίχνει την φόλα δεν είναι ένας επαγγελματίας κακοποιός που θα ρίσκαρε το ποινικό του μητρώο αν είχε τον φόβο της καταγραφής.
Δ)Προτείνω επίσης την εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων στο τρόπο διατροφής του σκύλου μας. Δεν ταΐζουμε πετώντας το φαγητό στο πάτωμα, τρώει πάντα στο κουπάκι του, δεν επιτρέπουμε να τον ταΐζει ο οποιοσδήποτε από το χέρι, κάνουμε βόλτα πάντα με το λουράκι και όταν πάει να φάει κάτι από κάτω κάνουμε την απαραίτητη διόρθωση.
Ε) Προτείνω τέλος την χρήση φίμωτρου, σε σκυλιά που τα κάνουμε βόλτα σε επικίνδυνα μέρη και κυρίως όταν αυτά έχουν την τάση να παίρνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο στόμα τους , από κάτω.

Το παρόν άρθρο σαφώς και αποτελεί προσωπική γνώση και άποψη . Αφιέρωσα όλο το άρθρο στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς , οι ιδιοκτήτες σκύλων και όχι στο πόσο κακό είναι να ρίχνουμε φόλες ή τι πρέπει να νομοθετηθεί για αυτούς τους εγκληματίες. Άλλωστε αυτοί που ρίχνουν φόλες δεν θα διάβαζαν ποτέ τέτοιο άρθρο , δεν αγοράζουν περιοδικά με θέματα τον σκύλο και δεν έχουν καν οι περισσότεροι σκυλιά. Βαρέθηκα να διαβάζω το αυτονόητο. Το πόσο κακό είναι να ρίχνει κάποιος φόλα. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα σκυλιά. Δεν μας διαβάζουν όμως αυτοί που δεν αγαπούν τα σκυλιά. Άρα δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε με το αυτονόητο.
Ελπίζω να βοήθησα.

 

 

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

Κ9 Doorways DogTrainers School