Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2016 05:54

Σκύλος Φύλακας. Αλήθειες και ψέματα.

Η εκπαίδευση στα καθήκοντα προστασίας είναι ένα ακόμα θέμα που υπάρχουν ποικίλες απόψεις και μέσα από αυτό το κείμενο θέλω να παρουσιάσω την δική μου πραγματικότητα, αντίληψη και εμπειρία.

Ξεκινώ λέγοντας ότι διαφωνώ με την άποψη ότι ο σκύλος δεν πρέπει να εκπαιδεύεται στα καθήκοντα φύλαξης και προστασίας. Διαφωνώ επίσης με το επιχείρημα που λέει οτι, αν θέλεις προστασία, να βάλεις ένα καλό σύστημα συναγερμού ή κάμερες και άσε τον σκύλο σου μόνο για συντροφιά. Διαβάζω κατά καιρούς άρθρα συναδέλφων οι οποίοι μεταφέρουν στον κόσμο , την εκπαίδευση στην φύλαξη, σαν το απόλυτο κακό.  

Δεν κάνουν διαχωρισμό σε καλούς και κακούς εκπαιδευτές ή δεν λένε για καλές και κακές μεθόδους εκπαίδευσης , αλλά συνολικά βρίσκονται απέναντι σε κάθε είδους εκπαίδευση στα καθήκοντα προστασίας.

Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι ιστορικά, μια από τις πρώτες και βασικές εργασίες που είχαν οι σκύλοι ήταν η προστασία των κοπαδιών. Διαχρονικά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σκύλο για να προστατεύσουν τις οικίες τους, τα χωράφια τους, τους εαυτούς τους. Υπάρχουν φυλές που ένα από τα βασικά τους γνωρίσματα είναι η φυσική τους έφεση στα καθήκοντα προστασίας. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ´´φύλαξη ´´ είναι μια εργασία του σκύλου και μάλιστα πολλές φυλές αυτή την εργασία την εφαρμόζουν και με μηδενική εκπαίδευση.

Από την άλλη διαφωνώ με την δουλειά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν κάποιοι συνάδελφοι , οι οποίοι δημιουργούν εν δυνάμει σκύλους δολοφόνους, φοβικά επιθετικούς , ακοινώνητους και παραδίδουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο "όπλο" σε ανθρώπους οι οποίοι ούτε εμπειρία έχουν, ούτε έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο τους.

Τι εννοούμε με τον όρο Φύλαξη;

Φύλαξη για εμένα σημαίνει η αποτροπή κάποιου εισβολέα που προσπαθεί να προσεγγίσει τον χώρο μας. Το γαύγισμα σε συνδυασμό με την επιβλητική - δυναμική παρουσία ενός σκύλου , λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα μεγάλο αριθμό υποψήφιων κακοποιών. Καθημερινά , σε όλο τον κόσμο , χιλιάδες σπίτια που έχουν σκύλους γλυτώνουν από πιθανές παραβιάσεις και οι επίδοξοι κλέφτες επιλέγουν γειτονικά σπίτια που δεν υπάρχει παρουσία σκύλου. Διαφωνεί κάποιος με αυτό;

Τι κάνει ένας σκύλος που έχει ολοκληρώσει τα μαθήματα φύλαξης;

Ο σκύλος μαθαίνει να γαυγίζει, να γρυλίζει , όταν κάποιος άγνωστος προσεγγίζει τον χώρο μας. Ανεβάζουμε την αυτοπεποίθηση του σκύλου και τον επιβραβεύουμε κάθε φορά που καταφέρνει με το γαύγισμα να κάνει έναν άγνωστο να φεύγει. Του μαθαίνουμε την εντολή "πρόσεξε" , την εντολή "μίλα" έτσι ώστε ακόμα και στην βόλτα που θα κάνουμε με τον σκύλο να μπορούμε να αποτρέψουμε κάποιον κακοπροαίρετο...
 
Ποιές προϋποθέσεις απαιτούνται;

Απαιτείται καταρχήν η ολοκλήρωση των μαθημάτων βασική υπακοής. Απαγορεύεται να κάνουμε μαθήματα φύλαξης σε έναν σκύλο που δεν υπακούει τον χειριστή του, σε έναν σκύλο που δεν έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον ιδιοκτήτη του. Αυτό σημαίνει οτι τουλάχιστον εγώ δεν αναλαμβάνω ΠΟΤΕ σκύλους που η μόνη τους επαφή με τον χειριστή τους είναι τα 5 λεπτά την ημέρα που απλά τους δίνουν το φαγητό τους.

Χρησιμοποιείτε βία;

Η βία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και σίγουρα θα μας απασχολήσει σαν θέμα αυτούσιο σε κάποιο άλλο κεφάλαιο. Όπως υπάρχει πληθώρα απόψεων για το τι εστί βία, έτσι  υπάρχει και ένα ζήτημα με το τι τελικά είναι βία και θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Σε ότι αφορά το θέμα μας τώρα , μένω μόνο στον κανόνα ότι όλα τα μαθήματα (έτσι τουλάχιστον δουλεύω εγώ) γίνονται με την παρουσία και την συμμετοχή του ιδιοκτήτη. Διαφωνώ κάθετα με την λογική άφησα τον σκύλο μου σε κάποιον και τον πήρα έτοιμο… Δυστυχώς όμως βέβαια υπάρχουν κακοί ιδιοκτήτες που σε συνεργασία με κακούς εκπαιδευτές δημιουργούν κακά σκυλιά

Πρέπει να δένουμε τον σκύλο και να μη βλέπει άνθρωπο, για να αγριέψει ;

Σαφώς και όχι. Καταρχήν ο σκύλος φύλακας πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένος. Για να αποκτήσει κρίση, πρέπει να συναναστραφεί με κόσμο, να δει και να μυρίσει τα πάντα. Ο περιορισμός σαφώς και πρέπει να υπάρχει στο ημερήσιο Πρόγραμμα του σκύλου για άλλους όμως λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Φύλαξη και YouTube

Δυστυχώς πολλοί παρακολουθούν βιντεάκια στο YouTube όπου παρουσιάζονται σκύλοι άρτια εκπαιδευμένοι και εκτελούν τα καθήκοντα προστασίας με απόλυτο έλεγχο του χειριστή, δαγκώνουν, αφήνουν με ένα νεύμα του χειριστή, γαυγίζουν, ακινητοποιούν χωρίς να επιτίθενται κτλ. Ας καταλάβουν όλοι, ότι αυτά τα σκυλιά για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο , εργάζονται οι ιδιοκτήτες (συνήθως επαγγελματίες εκπαιδευτές) πολλές ώρες καθημερινά και για πολλούς μήνες ή και χρόνια και απλά είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να το καταφέρουν ιδιοκτήτες , που μετά βίας βγάζουν το σκύλο του 15 λεπτά την ημέρα βόλτα…

Η εκπαίδευση λοιπόν στα καθήκοντα προστασίας , είναι κάτι που το προτείνω με τον όρο της σωστής επιλογής εκπαιδευτή, πάντα με την δική σας παρουσία, αφού φυσικά έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα βασικής υπακοής επιτυχώς και κυρίως εφόσον το χρειάζεστε. Με έναν εκπαιδευμένο σκύλο αυτόματα "γλυτώνουμε" από τις συνηθισμένες , στις ημέρες μας , μικροκλοπές που διαπράττουν όχι απαραίτητα επαγγελματίες του είδους. Αν τώρα φίλοι μου , σας έχει βάλει στο μάτι κάποιος επαγγελματίας , που σίγουρα θα οπλοφορεί, τότε δεν σας σώνει ούτε ο σκύλος του ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ.

Ευτυχισμένος σκύλος είναι αυτός που έχει εργασία και δέχεται την φροντίδα και την αγάπη του ιδιοκτήτη του.

 

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

Κ9 Doorways DogTrainers School