Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 08:58

Σε ποιά ηλικία πρέπει να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι;

Μια απο τις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες σκύλων είναι η ηλικία που πρέπει να υιοθετήσουν το νέο μέλος της οικογένειας. Έχει αποδειχθεί οτι το κουτάβι εκπαιδεύεται απο το πρώτο δευτερόλεπτο που έρχεται στην ζωή. Η μητέρα του καθώς και η συμβίωση απο την πρώτη ώρα με τα αδερφάκια του είναι οι παράγοντες που μαθαίνουν τον σκύλο πολλά και σημαντικά πράγματα.

 

Η ιδανικότερη ηλικία για να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι είναι όταν αυτό γίνει τουλάχιστον 60 ημερών και όχι νωρίτερα. Τους 2 αυτούς πρώτους μήνες της ζωής τους τα σκυλάκια μαθαίνουν οτι πρέπει να αγωνιστούν για την τροφή τους και έτσι τα πιο κυριαρχικά κουτάβια , τα πιο δυνατά, καταφέρνουν και τρώνε πάντα πρώτα και σπάνια μένουν νηστικά. Μαθαίνουν να ισορροπούν τα δαγκώματα τους καθώς η κραυγή του πόνου ενός κουταβιού όταν το δαγκώνει κάποιο άλλο πάνω στο παιχνίδι, τα κάνουν να αντιλαμβάνονται το πόσο δυνατά μπορούν να χρησιμοποιούν το στόμα τους. Μαθαίνουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μαμάς για την επιβίωση τους και αμέσως μετά πόσο σημαντικός είναι ο δικός μας ρόλος που αντικαθιστούμε τον ρόλο της μαμάς. Τα πρώτα μαθήματα της τουαλέτας επίσης ένα κουτάβι τα παίρνει απο την μαμά του , η οποία απο την πρώτη στιγμή καθαρίζει το μέρος που αυτά κοιμούνται και τρώνε με αποτέλεσμα ο σκύλος να μαθαίνει οτι δεν λερώνουμε εκεί που ξαπλώνουμε, κοιμόμαστε, τρώμε. Το κουτάβι δέχεται τις επιπλήξεις της μαμάς του όταν ξεφεύγει απο τους κανόνες που αυτή έχει ορίσει. Απο τη μαμά του το κουτάβι μας θα μάθει να περνάει κάποια εμπόδια , θα μάθει πως θα προστατευτεί απο κάποιες απειλές, πώς θα αντιμετωπίσει τις καθημερινές καταστάσεις αντιγράφοντας σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές της μαμάς του.

 Τα παραπάνω δείχνουν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει να είναι η μαμά ένας ισσοροπημένος σκύλος , χωρίς προβλήματα που μπορεί να αντιγράψει ένα κουτάβι αλλά και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εκτροφέα που θα πρέπει να φροντίσει το χώρο και να δημιουργήσει τις συνθήκες για κατάλληλη προσαρμογή του σκύλου στη μετά μαμάς εποχή.

 Τα σκυλάκια που υιοθετούνται πρίν την πεντηκοστή ημέρα της ηλικίας τους ενίοτε εμφανίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως το υπερβολικό γαύγισμα, φοβίες, υπερκινητικότητα,  δεν έχουν κατανοήσει πλήρως οτι το δάγκωμα τους είναι κάτι με το οποίο μπορεί να πονέσουν κάποιο άλλο σκύλο ή άνθρωπο και κάποιες φορές υπάρχουν σημάδια επιθετικότητας και έλλειψη προσαρμοστικότητας.

 Αναστασιάδης Θωμάς

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

K9 Doorways Dog Trainers School