Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 09:03

Σκύλος και κολύμβηση.

Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι , οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων προετοιμάζονται για τις πρώτες επισκέψεις του σκύλου τους στην θάλασσα. Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με το πώς μαθαίνουμε έναν σκύλο να κολυμπάει, πώς κάνουμε την πρώτη προσπάθεια για να μπει στο νερό και φυσικά τι πρέπει να προσέχουμε στην όλη διαδικασία.

Καταρχήν να πούμε ότι δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά το νερό και την κολύμβηση και επίσης δεν είναι απαραίτητο όλα τα σκυλιά να γνωρίζουν πώς κολυμπάνε. Σαφώς και υπάρχει το φυσικό ένστικτο του σκύλου να κουνάει τα πόδια του όταν μπει στο νερό αλλά αυτό δεν πρέπει επ΄ουδενί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι έχουμε έναν δεινό κολυμβητή όπως για παράδειγμα είναι τα Labrador.


ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ξεκινάμε λοιπόν (ανεξαρτήτως ηλικίας του σκύλου) να απευαισθητοποιήσουμε την παραλία ή την πισίνα σαν περιβάλλον. Πρακτικά σημαίνει ότι στην πρώτη μας επίσκεψη μπορούμε απλά να κάνουμε την βόλτα μας στην αμμουδιά, να δώσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι στον σκύλο για ασχοληθεί μαζί του στην παραλία, ή μπορούμε τέλος να κάνουμε ένα mini γεύμα στον σκύλο με το κουπάκι του ακουμπισμένο στην άμμο. Όλες αυτές οι θετικές καταστάσεις θα εξοικειώσουν τον σκύλο με το πρωτόγνωρο για αυτόν περιβάλλον και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο σύνδεσης της παραλίας με κάτι αρνητικό. Σταδιακά λοιπόν έχοντας στα χέρια μας ένα μακρύ λουρί (τουλάχιστον 2 μέτρα) , όσο πιο ελαφρύ γίνεται, πλησιάζουμε το νερό και βουτάμε πρώτα εμείς τα πόδια μας στο νερό. Αν δούμε ότι βουτάει και ο σκύλος μας στο νερό έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Αν αντίθετα ο σκύλος μας αρνείται να βρέξει τα πόδια του τον  υποκινούμε με κάποια λιχουδιά ή παιχνίδι (μπαλάκι κτλ)  έτσι ώστε να ακουμπήσει τα πόδια του στο νερό.  Αφού λοιπόν κάνουμε το πρώτο βήμα, στη συνέχεια πάλι με υποκίνηση αρχίζουμε σταδιακά να μπαίνουμε όλο και πιο μέσα , μέχρι τα πρώτα μέτρα που ο σκύλος μας ξεκινάει να μην πατάει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουμε μαζί του έξω επιβραβεύοντας τον.

Να σημειώσω ότι υπάρχουν σκυλιά , γεννημένα κολυμβητές, τα οποία μπορούμε κατευθείαν πετώντας ένα μπαλάκι (στην αρχή στα ρηχά) να μπούνε κατευθείαν ή άλλα που απλά όταν μπούμε εμείς μέσα μας ακολουθούν χωρίς κανένα δισταγμό. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων προφανώς και δεν θα έψαχναν καν να διαβάσουν ένα τέτοιο άρθρο.


ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Όπως ακριβώς ένα μικρό παιδί, έτσι και τον σκύλο μας μπορούμε αρχικά να τον βοηθήσουμε κρατώντας τον από το κάτω μέρος (κοιλιά) , προσέχοντας το πίσω μέρος να είναι ψηλά έτσι ώστε να χρησιμοποιεί και τα τέσσερα πόδια. Με το αγαπημένο του παιχνίδι (σαν υποκίνηση) μπορούμε να τον κατευθύνουμε και να τον προτρέψουμε να έχει την κατάλληλη θέση.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όπως ακριβώς και στους ανθρώπους έτσι και στα σκυλιά, δεν πρέπει να κολυμπάνε μετά από πλήρη γεύματα
Πρέπει να εξασφαλίσουμε δροσερό νερό στον σκύλο μας και φυσικά ένα μέρος με σκιά για την ξεκούραση του
Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας για την δυνατότητα του σκύλου μας να κολυμπήσει καθώς πολλά σκυλιά λόγω μεγάλης ηλικίας ή κάποιων παθήσεων μπορεί να κριθεί απαγορευτική η επίσκεψη στην παραλία.
Προσέχουμε την κόπωση κάποιων σκύλων (βλέπε κάτι τρελαμένα Labrador που κυνηγάνε ασταμάτητα μπαλάκια) ώστε να μην ξεπεράσουμε τα όρια τους.
Έχουμε πάντα υπό την επίβλεψη μας τον σκύλο. Πολλά σκυλιά έχουν την τάση να κατευθύνονται σε κάποιον άνθρωπο που είναι μέσα στη θάλασσα έτσι ώστε να τον ‘’αγκαλιάσουν’’ και υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτούν και να κυνηγάνε κάποιον άλλο λουόμενο..

Αναστασιάδης Θωμάς
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
Α   Κ9Doorways Dog Trainers School