Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 09:04

Τα σκυλιά μοιάζουν στα αφεντικά τους ;

Μοιάζουν και μάλιστα πολύ είναι η απάντηση και φυσικά αναφέρομαι στον χαρακτήρα και την συμπεριφορά. Ας δούμε όμως που οφείλεται αυτή η ομοιότητα και με ποιόν τρόπο διαμορφώνουμε ουσιαστικά τον χαρακτήρα του σκύλου μας , μεταφέροντας σε αυτόν πολλά χαρακτηριστικά δικά μας.

Ένας νευρικός ή αν θέλετε υπερκινητικός άνθρωπος είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει δίπλα του ένα νευρικό ζώο το οποίο στα χέρια κάποιου άλλου ιδιοκτήτη ίσως να είχε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Πολλοί χειριστές σκύλων που διακατέχονται μόνιμα από άγχος , μεταφέρουν την αίσθηση αυτή στον τετράποδο φίλο τους, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Ένας ‘’φοβητσιάρης’’ ιδιοκτήτης είναι μάλλον βέβαιο ότι θα δημιουργήσει έναν απόλυτα υποτακτικό χαρακτήρα ή έναν φοβικά επιθετικό σκύλο.  Αντίθετα ένας τολμηρός χειριστής , μάλλον θα έχει στην συντροφιά του έναν ακούραστο σκύλο που δεν διστάζει να γευτεί νέες εμπειρίες.

Έχω γνωρίσει δεκάδες ανθρώπους , κοινωνικούς , επικοινωνιακούς και παρατήρησα ότι και τα σκυλιά τους αντίστοιχα ήταν φιλικά, ανεκτικά  και κοινωνικοποιημένα σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα όταν βλέπω σκυλιά , συνεσταλμένα, επιφυλακτικά παρατηρώ ότι και οι ιδιοκτήτες τους ανοίγονται δύσκολα, δεν είναι και τόσο ομιλητικοί , δεν είναι αυτό που λέμε έξω καρδιά.

Θα μπορούσα να φέρω πολλά  παραδείγματα από ιδιοκτήτες που έχω συνεργαστεί  όπου πράγματι αποδεικνύεται η επιρροή του χειριστή , στον σκύλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα. Άθελα ή ηθελημένα πολλά από τα αρνητικά που έχει ο σκύλος σας, κάνοντας μια αυτοκριτική ,θα διαπιστώσετε ότι  είναι και δικά σας χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα πολλά από τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σας  θα διαπιστώσετε ότι έχουν μεταφερθεί και στον σκύλο σας.

Για να μην βιαστούν κάποιοι, αναφέρομαι ΜΟΝΟ σε ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεργάζονται και συναναστρέφονται καθημερινά και για αρκετή ώρα με τον σκύλο τους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε ομοιότητα σε σκύλους οι οποίοι έχουν μια δεκάλεπτη επαφή με τον ιδιοκτήτη τους και αυτή μόνο για το φαγητό.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω; Ο δάσκαλός μου στην σχολή εκπαιδευτών, μου έλεγε ότι το λουρί με το οποίο κρατάμε τον σκύλο, είναι ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων. Ότι νιώθουμε , ‘’μέσα’’ από το λουρί μεταφέρεται στον σκύλο και έχουμε αντίστοιχη συμπεριφορά. Εάν για παράδειγμα κάποιος χειριστής κατά  την βόλτα, δει έναν άλλο σκύλο να πλησιάζει και αυτό τον φοβίσει, τότε αυτόματα περνάει στον σκύλο μας αυτό το αίσθημα και έχουμε ανάλογη αντίδραση. Επίσης στον σκύλο λειτουργεί πολύ η διαδικασία της αντιγραφής συμπεριφορών. Χτυπάει το κουδούνι και σηκωνόμαστε να ανοίξουμε , αντιγράφει λοιπόν ο σκύλος μας και σε κάθε χτύπημα , πλησιάζει την πόρτα. Ξαπλώνουμε στον καναπέ και ταυτόχρονα ξαπλώνει και ο σκύλος μας στην θέση του, τρομοκρατούμαστε από τις βροντές και τις αστραπές εμείς και ταυτόχρονα παρατηρούμε να στρεσάρεται και ο σκύλος μας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πράγματι , ο σκύλος παίρνει πολλά στοιχεία του αφεντικού του και ίσως είναι η ώρα για μια καλή αυτοκριτική , σε όλους μας.

 

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

K9 DoorwaysDogTrainersSchool