Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 09:16

Ο καλύτερος εκπαιδευτής...

Καθημερινά κατηφορίζω γύρω στις 8 το πρωί τον δρόμο από την Γανόχωρα προς την Κατερίνη.  Κάθε πρωί συναντώ στον δρόμο μου έναν ηλικιωμένο κύριο με 2 ημίαιμα σκυλάκια ο οποίος πηγαίνει στον φούρνο της περιοχής. Τον έχω πετύχει σε διάφορα σημεία της διαδρομής και πάντα μαζί του τα 2 μεσαίου μεγέθους σκυλάκια. Ένας παππούλης με 2 σκυλιά πάντα δίπλα στο αριστερό του πόδι χωρίς να τον τραβάνε.

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπει κανείς έναν άνθρωπο πλέον των 70 ετών, με έναν ιμάντα που μάλλον μόνος του έφτιαξε με κάποιο σκοινί, να έχει 2 σκύλους ‘’κολλημένους’’ στο αριστερό του πόδι και να κάνει αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το παράδειγμα αυτού το παππού είναι για εμένα άλλη μια απόδειξη ότι ο καλύτερος εκπαιδευτής του κόσμου, είναι ή μάλλον μπορεί να είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σκύλου.

Σε όλους όσοι έτυχε να με γνωρίσουν ή να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους στην σχολή μου (Brosdogs) λέω μονότονα ότι η εκπαίδευση του σκύλου εξαρτάται κατά 90% από τον ίδιο τον χειριστή, 5% στον σκύλο και 5% στον εκπαιδευτή. Εντάξει μπορεί να αδικώ λίγο τον σκύλο ή τον εκπαιδευτή, αλλά χρησιμοποιώ αυτά τα ποσοστά γιατί θέλω να δείξω την σημασία και τον ρόλο του χειριστή.

Όταν θα δείτε στον δρόμο κάποιον με έναν πολύ καλά εκπαιδευμένο σκύλο, ποτέ να μην αναρωτηθείτε ούτε πού τον εκπαίδευσε, ούτε από πού τον πήρε. Η μόνη ερώτηση είναι ‘’πόσο χρόνο αφιέρωσες μαζί του’’.

Σκεφθείτε έναν κύριο ή μια κυρία με ένα καλογυμνασμένο σώμα. Θα πείτε ποτέ ‘’..σε ποιο γυμναστήριο πάει..’’ ; Μάλλον όχι. Το πιο λογικό είναι να σκεφθείτε τις ώρες που γυμνάζεται για να αποκτήσει αυτό το κορμί, την διατροφή του κτλ..

Κάπως έτσι είναι και η εκπαίδευση του σκύλου.  Ο εκπαιδευτής σου δίνει τα εργαλεία, σου δείχνει τον τρόπο, σου βγάζει το πρόγραμμα, αναλύει την μεθοδολογία, σε διορθώνει, σε καθοδηγεί.  Από εκεί και μετά, είναι στο δικό σου το χέρι να κάνεις σωστή εφαρμογή, να αφιερώσεις τον χρόνο που απαιτείται και κυρίως να συνεργαστείς σωστά με τον σκύλο σου.

Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία. Δεν πουλάω laptop με έτοιμα προγράμματα, φορτωμένα παιχνίδια που θα το δώσω σε κάποιον να παίζει. Βοηθώ και καθοδηγώ τον ιδιοκτήτη του σκύλου να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής!

 

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

K9 Doorways Dog Trainers School

 

www.brosdogs.gr