Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 09:17

Πώς υποδεχόμαστε το κουτάβι

Πως υποδεχόμαστε το κουτάβι

Έφτασε η στιγμή που θα έρθει το σκυλάκι σας στο σπίτι. Αγωνία , χαρά και άγχος  είναι τα πρώτα συναισθήματα που θα νιώσετε όταν έρθει η μέρα της υποδοχής.

Καταρχήν σας προτείνω να πάτε και να πάρετε τον σκύλο ΕΣΕΙΣ από το εκτροφείο και αποφύγετε μεταφορές με τρένα, ΚΤΕΛ και άλλα μεταφορικά μέσα όπου το σκυλάκι σας θα κληθεί να ταξιδέψει μόνο του , εγκλωβισμένο συνήθως σε μικρά box, για πολλές ώρες. Μια τέτοια εμπειρία είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποιες ψυχικές βλάβες οι οποίες καλό είναι να αποφευχθούν.

 

Θα πρέπει από πριν να έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπολάκια φαγητού και νερού, την κατάλληλη τροφή κ.τ.λ Προσθέτω στα απαραίτητα είδη που θα πρέπει να προμηθευτείτε και την αγορά ενός CrateBox.

Τέλος θα πρέπει να έχετε από πρίν αποφασίσει τον χώρο περιορισμού του κουταβιού καθώς και να έχετε ενημερωθεί σχετικά με την εκμάθηση της τουαλέτας. Ας δούμε όμως λεπτομερώς την πρώτη ημέρα με το κουτάβι.

Ιδιοκτήτες με διαμέρισμα.

Υποδεχθείτε το σκυλάκι χωρίς υπερβολικές κραυγές και ένταση. Με το που μπείτε στο σπίτι πηγαίνετε το κατευθείαν στο μπαλκόνι γιατί το πιο πιθανό είναι να σας ανταποδώσει την φιλοξενία με μια ωραία …..τουαλέτα…. καθώς μάλλον ταξιδέψατε αρκετές ώρες μέχρι να φτάσετε στο σπίτι. Εννοείτε ότι έχετε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μην κινδυνεύει το κουτάβι στο μπαλκόνι.

Βάλτε του νεράκι και δώστε του χρόνο να τριγυρίσει στο μπαλκόνι μέχρι να λερώσει. Μετά οδηγήστε το μέσα στο σπίτι και αφήστε το να επεξεργαστεί , να μυρίσει, να ηρεμήσει… Η δική σας διακριτική επίβλεψη είναι απαραίτητη τις πρώτες ώρες και φυσικά από πριν πρέπει να έχετε εξαφανίσει αιτίες ατυχημάτων , όπως απορρυπαντικά στο πάτωμα, καλώδια που σέρνονται, αιχμηρά αντικείμενα κτλ

Την πρώτη ημέρα είναι σημαντικό να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο κουτάβι να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι , χωρίς να υπάρχουν εντάσεις. Είναι λάθος το κουτάβι με το που έρθει στο σπίτι να είναι από αγκαλιά σε αγκαλιά, να έχετε καλέσει συγγενείς και φίλους για να το δουν. Θα πρέπει επίσης, αν έχετε παιδιά, να τα έχετε εξηγήσει ότι έχουν όλα τα επόμενα χρόνια να παίζουν μαζί του για ώρες και ότι τις πρώτες ώρες και ημέρες θα πρέπει να επικρατεί μια σχετική ηρεμία.

 Όταν έρθει η ώρα για τον πρώτο ύπνο του κουταβιού, θα πρέπει απαραίτητα να έχει προηγηθεί κάποιο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι με διάρκεια, έχοντας στόχο να κουραστεί το σκυλάκι ,  ώστε να κλάψει το δυνατόν λιγότερο κατά την διάρκεια του πρώτου ύπνου.

Το κουτάβι είτε θα κοιμηθεί στο CrateBox, είτε θα περιορίσετε έναν χώρο με κάποια εμπόδια για να μην έχει πρόσβαση σε όλο το σπίτι. Μπορείτε εκεί να βάλετε το πρώτο βράδυ και κάποιο παιχνίδι (ένα και όχι εκατό….). Το πιο πιθανό είναι το σκυλάκι να αρχίσει να διαμαρτύρεται. Εσείς θα πρέπει να το αγνοήσετε. Το ξέρω είναι δύσκολο. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό προηγουμένως να έχετε εξαντλήσει το κουτάβι. Το πρώτο βράδυ αποφύγετε συχνά λάθη που κάνουν πολλοί νέοι ιδιοκτήτες σκύλων. Είναι λάθος να πάρετε το κουτάβι στο κρεβάτι σας για να μην κλαίει. Είναι λάθος να συνδέσει και να πιστέψει ότι με το κλάμα κερδίζει την ελευθερία του ή έστω την δική σας παρουσία. 

Με λίγη υπομονή και πειθαρχία στους πρώτους κανόνες που βάλαμε, θα έχετε πλήρη ηρεμία και προσαρμογή του κουταβιού στο νέο του σπίτι από την τρίτη-τέταρτη ημέρα.

Ιδιοκτήτες με μονοκατοικία.

Οι ιδιοκτήτες που υιοθετούν έναν σκύλο που θα μένει στον κήπο τους, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να περιμένουν και κάποιες ζημιές.  Στον κόσμο τον σκύλων , δεν απαγορεύεται να σκάβουν το γκαζόν, δεν απαγορεύεται να δαγκώνουν τον κορμό ενός δέντρου, δεν απαγορεύεται να ξηλώνουν τα ποτιστικά συστήματα για να βρούνε δροσερό νερό και πολλά άλλα. Αυτά είναι ζητήματα,  που ένα σωστό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την επαρκή εκτόνωση του σκύλου στην βόλτα, θα περιοριστούν και θα σταματήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την πρώτη ημέρα στην μονοκατοικία , απαιτείται να υπάρχει ο χώρος περιορισμού του σκύλου. Ένας χώρος που ο σκύλος θα μάθει ότι αποτελεί το δικό του μέρος, το ησυχαστήριό του.  Το μέγεθος του χώρου που θα περιορίσετε εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου. Συνήθως για έναν μεσαίου μεγέθους σκύλο, είναι καλό να περιορίσετε έναν χώρο όχι μικρότερο από 6 τετραγωνικά μέτρα. Μέσα στο κλουβί απαραίτητα θα πρέπει να υπάρχει ένα σπιτάκι στο οποίο θα μπορεί ο σκύλος να καταφύγει όταν κρυώνει ή βρέχεται.

Υποδεχθείτε τον σκύλο και δώστε του τον χρόνο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Αντίστοιχα με όσα ανέφερα παραπάνω για αυτούς που μένουν σε διαμερίσματα, θα πρέπει να επιβλέπετε το κουτάβι τις πρώτες ώρες και να επεμβαίνετε όταν απαιτηθεί. Τις ώρες που θα αφήνετε μόνο του το κουτάβι ,βάλτε το στον χώρο του, περιορισμένο. Αγνοήστε το κλάμα του, τις διαμαρτυρίες του γιατί όπως προανέφερα, δεν πρέπει να συνδέσει και να πει ΚΛΑΙΩ, ΓΑΥΓΙΖΩ = ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΜΑΙ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

Τον πρώτο καιρό ο σκύλος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλο τον κήπο  ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ υπάρχει δική σας παρουσία και επίβλεψη. Τις ώρες που ο σκύλος θα πρέπει να μείνει μόνος του, οδηγήστε τον και περιορίστε τον στον δικό του χώρο.

Ο σκύλος που θα κληθεί να μείνει σε έναν κήπο, ανεξαρτήτως έκτασης, έχει την ίδια ακριβώς ανάγκη εκτόνωσης, παιχνιδιού και συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη, όπως ακριβώς και ο σκύλος που μένει σε διαμέρισμα. Μην πιστέψει κανείς, ότι επειδή έχει έναν σκύλο σε ένα οικόπεδο μεγάλο, δεν έχει ανάγκη για βόλτα, για εκπαίδευση, για παιχνίδι. Αν δεν του τα προσφέρετε αυτά, τότε προφανώς θα γεμίσει τις ώρες του, σκάβοντας το γκαζόν ή ξηλώνοντας τα ωραία σας φυτά…

Με την κατάλληλη εκπαίδευση ο σκύλος σταδιακά θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλο τον κήπο.

Θωμάς Αναστασιάδης

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων

K9 Doorways DogTrainers School