Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 09:18

Γιατί δεν με ακούει ο σκύλος μου;

Μια συνηθισμένη αλλά συνάμα αόριστη ερώτηση  που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων την απευθύνουν σε κάποιον εκπαιδευτή.

Καταρχήν όσοι επιθυμούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο πρέπει να συμφωνήσουν ή έστω να δεχτούν ότι ο σκύλος δεν είναι κάποιο εργαλείο ή κάποιο μηχάνημα, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με ανάγκες, απαιτήσεις, νου και ψυχή.

Εκτός από τις βασικές ανάγκες που έχει κάθε ζωντανός οργανισμός, που είναι η τροφή και η στέγη, απαιτεί εκπαίδευση, εκτόνωση, εργασία, σεβασμό και κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης.

 

Ας τα πιάσουμε με την σειρά, ξεκινώντας από την Εκπαίδευση. Όπως ακριβώς παρέχουμε στο παιδί μας την εκπαίδευση, έτσι και στον σκύλο , οφείλουμε να του παράσχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση που θα προσαρμόσει την ζωή του και τα σκυλίσια του ένστικτα, στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο που καλείται να ζήσει. Από την ηλικία των 2 μηνών μπορείτε να παρακολουθήσετε σε συνεργασία με κάποιον επαγγελματία το Πρόγραμμα Προεκπαίδευσης Κουταβιών εκτός και αν έχετε την γνώση ή την εμπειρία μόνοι σας. Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν και κατά πόσο οι δικές σας γνώσεις ήταν οι ορθές…

Συνεχίζουμε με την εκτόνωση. Κάθε ζωντανός οργανισμός άρα και ο σκύλος, απαιτεί καθημερινή βόλτα, τρέξιμο, παιχνίδι κτλ  Η ανάγκη εκτόνωσης διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Διαφέρει και από φυλή σε φυλή. Υπάρχουν σκυλιά που με 30 λεπτά περίπατο την ημέρα εκτονώνουν την ενέργειά τους , υπάρχουν όμως και σκυλιά που απαιτούν 2 ώρες καθημερινό τρέξιμο….για να εκτονωθούν. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ελλιπής εκτόνωση είναι η βασικότερη αιτία όλων των ανεπιθύμητων συμπεριφορών (γαύγισμα, κλάμα, καταστροφές στο σπίτι κτλ)

Μια ακόμα ανάγκη του σκύλου είναι η εργασία. Όπως και εμείς, έτσι και τα σκυλιά είναι σημαντικό να νιώθουμε παραγωγικοί και να μην μας κατακλύζει η ανία. Ένας σκύλος λοιπόν που καθημερινά εκπαιδεύεται από τον χειριστή του, εκτελώντας συμπεριφορές ΕΛΑ –ΚΑΤΣΕ – ΜΕΙΝΕ- ΜΑΖΙ και άλλες εντολές, καλύπτει την ανάγκη του αυτή καθώς η ενασχόληση με την υπακοή αποτελεί για αυτόν μια εργασία. Εργασία αποτελεί για τον σκύλο η καθημερινή εκπαίδευση του από τον χειριστή, η συνοδεία κάποιου άνθρωπου με ειδικές ανάγκες, η συνεργασία του κυνηγόσκυλου με τον κυνηγό κτλ Η συμμετοχή λοιπόν σε ένα Πρόγραμμα Βασική Υπακοής σε συνεργασία με κάποιον επαγγελματία, εκπληρώνει αναντίρρητα την ανάγκη της εργασίας που έχει ο σκύλος σας.

Σεβασμός. Τι είναι άραγε ο σεβασμός που απαιτεί ένας σκύλος; Είναι το σύνολο εκείνων των συμπεριφορών που είναι τόσο κοινότυποι και λογικοί αλλά ενίοτε διαφεύγουν της προσοχής των ιδιοκτητών. Ας πούμε κάποια παραδείγματα. Ο σκύλος μας κοιμάται. Πηγαίνει ο ιδιοκτήτης και αρχίζει να παίζει ‘’βίαια’’ μαζί του. Τον ξυπνάει γιατί έτσι του ήρθε εκείνη την ώρα να παίξει μαζί του. Δεν είναι έλλειψη σεβασμού; Υπάρχουν στιγμές ή και μέρες που ο σκύλος παρουσιάζει κακή διάθεση. Δεν συμβαίνει αυτό σε όλους μας; Είναι έλλειψη σεβασμού να πιέσει κανείς τον σκύλο του, τις στιγμές που εκείνος δεν είναι καλά. Τέλος φανταστείτε ότι βρίσκετε μια μεγάλη τρύπα στο γκαζόν και προσπαθείτε εκ’ των υστέρων να ‘’μαλώσετε τον σκύλο σας για αυτή την ζημιά. Μα στον κόσμο των σκύλων είναι κακό να σκάβουν τρύπες; Δεν πρέπει να του το δείξετε πρώτα; Δεν είναι έλλειψη σεβασμού να μαλώνεις τον σκύλο για κάτι που ο ίδιος αγνοεί;

Υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν τα σκυλιά τους επι εικοσιτετράωρου βάσεως σε ένα μπαλκόνι. Κάποιοι άλλοι που τα έχουν δεμένα με μια αλυσίδα, μόνιμα σε κάποιο δέντρο μιας αυλής. Υπάρχουν και κάποιοι που η μοναδική επαφή που έχουν με τον σκύλο τους είναι τα 5 λεπτά την ημέρα που θα τους βάλουν ένα πιάτο φαγητό. Εδώ έρχεται το κεφάλαιο Συνθήκες Διαβίωσης.  Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος που υιοθετεί κάποιος έναν σκύλο που τον έχει μόνιμα εγκλωβισμένο σε ένα κλουβί ή δεμένο με μια αλυσίδα. Μου είναι αδιανόητο να έχει κάποιος έναν σκύλο που όλη του η ζωή είναι σε ένα μικρό μπαλκόνι ή κλεισμένος μόνιμα σε ένα διαμέρισμα. Γιατί τον πήρε; Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί όσοι πραγματικά σέβονται τον σκύλο τους, καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά είναι λάθος και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται τους προτείνω ανεπιφύλακτα να δώσουν τον σκύλο του σε κάποια οικογένεια που θα τον φροντίζει καλύτερα.

Δεν είναι δυνατό όπως καταβαίνετε να αναλυθεί σε ένα άρθρο ο λόγος και οι αιτίες που ένας σκύλος ‘’δεν υπακούει’’ όπως λένε πολλοί ιδιοκτήτες. Είμαι σίγουρος όμως ότι όσοι διάβασαν τα παραπάνω, έχουν αντιληφθεί τι λάθη έκαναν ή τι πρέπει να διορθώσουν στην σχέση τους με τον σκύλο.

Αναστασιάδης Θωμάς
Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων
Κ9 Doorways Dog Trainers School
www.brosdogs.gr