Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 00:35

Μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μαζί μας στην θάλασσα;

Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΙ. Ο νόμος 4235/2014 (Α’32) που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, λέει ξεκάθαρα ότι η παρουσία ζώων συντροφιάς επιτρέπεται οπουδήποτε αρκεί ο συνοδός να τα έχει με λουράκι και ιμάντα στο χέρι και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας.


Δεν μπορεί κανένας λοιπόν να ‘’απαιτήσει’’ να φύγετε με τον σκύλο σας από την παραλία. Αντίθετα μέσα στην Θάλασσα μπορούμε να βάζουμε τον σκύλο με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλείται κάποιος λουόμενος. Εάν δηλαδή κάποιος ενοχληθεί και μας κάνει παρατήρηση, είμαστε υποχρεωμένοι να τον βγάλουμε έξω αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μας απομακρύνει από την παραλία.
Πέρα από τους νόμους, όλοι όσοι θέλουμε να πάμε με τον σκύλο μας στην Θάλασσα πρέπει να έχουμε την παιδεία να κατανοήσουμε τους συνανθρώπους μας που πηγαίνουν στην Θάλασσα να ηρεμήσουν. Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να ακούει ένα σκυλί να γαυγίζει μανιωδώς. Πρέπει να έχουμε κοινωνικοποιήσει επαρκώς τον σκύλο μας, αλλά και να τον έχουμε εκπαιδεύσει, έτσι ώστε να μην δίνουμε λαβές για παρατηρήσεις.
Σε περίπτωση που ο σκύλος μας γαυγίζει ασταμάτητα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιον να μας κάνει παρατήρηση, θα πρέπει να έχουμε την ευθιξία να απομακρυνθούμε από το συγκεκριμένο μέρος από μόνοι μας.
Κατά την άποψή μου το ίδιο ισχύει για όλους όσοι και για όλα όσα δημιουργούν ένταση και πρόβλημα στους συνανθρώπους μας. Μου έχει τύχει πολλές φορές να είμαι στην παραλία και να ακούω για ώρες ένα μωρό να κλαίει ασταμάτητα. Δεν πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι κάποιοι γύρω τους ενοχλούνται; Μου έχει τύχει κάποιοι να παίζουν ρακέτες δίπλα στο αυτί μου και να μου έρχονται μπαλάκια στο σώμα, κάποιοι να φωνάζουν σε διπλανή ομπρέλα για πολιτικά, άλλοι να πετάνε τα σκουπίδια τους και να μου έρχονται από τον αέρα στην μούρη κτλ
Ναι κύριοι και κυρίες. Όσο ενοχλητικό είναι το γαύγισμα ενός σκύλου για όλους, το ίδιο ενοχλητικά είναι και τα παραδείγματα που προανέφερα. Ας φροντίσουμε όλοι να σεβόμαστε τους γύρω μας.
Να προσθέσω τέλος, ότι τα σκυλιά (από την φύση τους) δεν κάνουν τις ανάγκες τους μέσα στην Θάλασσα. Όπως δηλαδή και οι άνθρωποι…
Καλά μπάνια…!