Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 13:34

Φοβίες στον σκύλο. Θετική ενίσχυση ή τιμωρία.

 

Όταν κάποιος τρώει τα νύχια του σίγουρα λέμε ότι είναι μια κακή συνήθεια. Αυτός που κάνει αυτή τη συμπεριφορά, έχει αποδειχθεί ότι με αυτό τον τρόπο μειώνει το άγχος που νιώθει και εκτονώνεται με αυτή την πράγματι κακή συνήθεια. Αν κάποιος, για να του κόψει αυτή την κακή συμπεριφορά, του προσφέρει μια αρνητική ενίσχυση (τιμωρία, βία κτλ) κάθε φορά που θα τρώει ο ‘’εκπαιδευόμενος’’ τα νύχια του, τότε στην πραγματικότητα το άγχος θα γίνετε ακόμα περισσότερο, η ψυχική κατάσταση του ‘’εκπαιδευόμενου’’ θα χειροτερέψει και αυτονόητα το πρόβλημα θα μεγαλώσει.

Χρησιμοποίησα αυτό το ανθρώπινο παράδειγμα για να κάνω σαφή την αντιστοιχία προς τον σκύλο και τον τρόπο που εκπαιδεύουμε για να εξαλείψουμε μια αρνητική συμπεριφορά. Ας αναφέρω και ένα παράδειγμα με σκύλο. Έχουμε λοιπόν έναν σκύλο 2 ετών , όπου όταν ακούει κάποιον θόρυβο (αυτοκίνητο μηχανάκι κτλ) , φοβάται και πηγαίνει και κρύβεται στο σπιτάκι του. Φανταστείτε ο κηδεμόνας του σκύλου αυτού, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα, κάθε φορά που ο σκύλος του δείχνει μια τέτοια συμπεριφορά να τους τις ‘’βρέχει’’ ή να του βάζει τις φωνές εκνευρισμένος που ο σκύλος του φοβάται το θόρυβο ενός αυτοκινήτου που μόλις πέρασε. Τι θα συμβεί; Πολύ απλά η φοβία του σκύλου για τον θόρυβο θα παραμείνει και θα προσθέσουμε άλλη μια φοβία στο ήδη υπάρχων πρόβλημα. Ενώ δηλαδή αρχικά ο σκύλος σκεφτότανε ΘΟΡΥΒΟΣ- ΦΟΒΑΜΑΙ – ΚΡΥΒΟΜΑΙ – ΗΡΕΜΩ, τώρα θα γίνει ΘΟΡΥΒΟΣ - ΦΟΒΑΜΑΙ – ΚΡΥΒΟΜΑΙ – ΔΕΧΟΜΑΙ ΒΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΧΘΕΣ ΜΕ ΗΡΕΜΟΥΣΕ – ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣΑΡΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Όταν θέλει κανείς να εξαλείψει μια κακή συμπεριφορά, εάν δεν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη ‘’συνταγή’’ έχει τον κίνδυνο να κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στον σκύλο και να χειροτερέψει το πρόβλημα. Υπάρχει μια ολόκληρη σχολή που ουσιαστικά συνδέει τις φοβίες με θετικά πράγματα. Σκεφτείτε στο παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω μια διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή της τιμωρίας. Βάλτε τον σκύλο σας το καθιερωμένο του γεύμα και την ώρα που αυτός τρώει, αρχίστε να εμφανίζεται κάποιους θορύβους αρχικά με μικρή ένταση και κάθε φορά η ένταση του θορύβου να αυξάνεται. Κάνοντας έναν συνειρμό ΦΑΓΗΤΟ – ΘΟΡΥΒΟΣ. Παίξτε με τον σκύλο σας το αγαπημένο του παιχνίδι και προκαλέστε την ώρα του παιχνιδιού πάλι θορύβους. Δώστε στον σκύλο το αγαπημένο του κόκκαλο και την ώρα που μασουλάει, εμφανίστε στο περιβάλλον πάλι τους θορύβους. Μη βιαστείτε να ανεβάσετε την ένταση των θορύβων. Κάντε θετικούς συνειρμούς ΦΑΓΗΤΟ – ΘΟΡΥΒΟΙ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΘΟΡΥΒΟΙ κτλ

Τα αποτελέσματα της δεύτερης εκπαιδευτικής μεθόδου, είναι θεαματικά. Απαιτούν όμως χρόνο και υπομονή από τον κηδεμόνα. Ενίοτε χρειάζεται και η βοήθεια κάποιου επαγγελματία εκπαιδευτή γιατι πολύ εύκολα κάποιος κηδεμόνας μπορεί να συνδέσει τον φόβο με κάτι θετικό και όχι το πρόβλημα με κάτι θετικό. Αν για παράδειγμα ο σκύλος φοβηθεί και αμέσως μετά του δώσετε το αγαπημένο του κόκκαλο, τότε θα ανταμείψετε την φοβία του και θα καταφέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπάρχουν έτοιμα DVD στην αγορά με θορύβους από αστραπές, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές σκούπες και άλλα πολλά, το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο της εκπαίδευσης για σταδιακή απευαισθητοποίηση. Βέβαια μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν , διάφορους θορύβους από το διαδίκτυο και να βάλετε να παίζουν , αρχικά σε χαμηλή ένταση και σταδιακά ανεβάζοντάς την κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.

 

Αναστασιάδης Θωμάς

K9 Doorways Dog Trainers School

Θετικός Εκπαιδευτής & Τεχνικός Συμπεριφοράς Σκύλων

Κίν. 6979.22.38.03

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.